Vinst igen!!! :)

Idag när jag kom hem från jobbet väntade en trevlig överraskning i brevlådan - jag hade vunnit ytterligare ett presentkortAdLibris!!! Visst är det härligt när man kan vinna så bra priser bara genom att göra något man tycker är roligt - i det här fallet lösa korsord i DN. :)

Så ikväll har jag ägnat mig åt den svåra men ack så angenäma uppgiften att välja ut vilka böcker jag ska köpa. Har än så länge bestämt mig för dessa - och samtliga är faktiskt böcker jag inte redan har läst, hör och häpna! ;)

- Ut ur mörkret av Linda Caine, sann berättelse, Linda får skrämmande minnesbilder från sin barndom och när hon undersöker saken kommer otäcka händelser från hennes uppväxt upp till ytan. 39:-
- Tille-Lille av Therese Vesterlund, sann historia om Thereses lilla son som föddes med en dödlig sjukdom 39:-
- Puppan: aldrig mer en vanlig flicka av Kate Östman, en sann och självupplevd berättelse om en uppväxt präglad av våld, missbruk och övergrepp. 39:-

Återstår att välja vad jag ska spendera de sista ca 80:- på. :)

Uppdaterat

080309: Har lagt in nya böcker i listorna Om att vara barn till missbrukare och Sexuellt utnyttjande/övergrepp, samt lagt in länkar till ett flertal författares hemsidor.
Hittar ni någon länk som är felaktig eller inte fungerar är jag tacksam om ni påpekar det!

Mer böcker...

...i bokhyllan, fick hem min beställning från AdLibris idag. :)

Har ju läst samtliga redan, men de är så bra att de tål en omläsning. Det får dock vänta, har en liten hög med böcker från biblioteket som ska läsas ut först. Så många böcker, så lite tid... ;)

Andrew Vachss

Gillar man deckare och vill läsa om en privatdetektiv av det mer udda slaget så kan jag rekommendera Andrew Vachss´s böcker om detektiven Burke. Han jobbar inte med de mest konventionella metoderna och kan vara riktigt hänsysnlös om det krävs - pedofiler och andra kräk tycker han särskilt illa om. Till hjälp och sällskap har han hunden Pansy, som han uppfostrar med sinnrika kommandon. Vem vill lära sin bästa vän att äta på kommandot "varsågod", och därmed göra honom eller henne till ett lätt byte för någon som bjuder på en förgiftad köttbit? Nej, "tala" är bättre, tycker Burke. Och Pansy är mycket läraktig.

*

Följande böcker finns översatta till svenska:

* Flood
* Strega
* Blue Belle
* Hard Candy
* Blossom
* Offer

Varje bok är en fristående historia och kan läsas som en sådan, men jag rekommenderar er att läsa dem i den ordning de anges ovan, eftersom det ändå anspelas på tidigare fall som han haft i böckerna.

(Har jag missat någon så får ni gärna komplettera!)

"Flickan från ovan" - Alice Sebold

image12


På väg hem från skolan tas 14-åriga Susie till fånga av familjens granne som våldtar och mördar henne. Den här boken är hennes historia, som hon berättar från sin plats i himlen. Hon försöker förlika sig med tanken på att hon är död och följer sin mördares förehavanden och sin familjs sorgearbete.

Hur konstigt det än kan låta, med tanke på temat, så är detta en historia som jag närmast skulle beskriva som mysig (!).  Det är ett ovanligt perspektiv att välja, men resultatet blir väldigt bra.

"Porträtt av en mördare" - Patricia Cornwell

Bokens undertitel är "Jack Uppskäraren - fallet avslutat". År 1888 mördades minst sju kvinnor i Whitechapel i London. Mördaren kom att kallas Jack the Ripper, Jack Uppskäraren, för att morden var så bestialiska. Många teorier om vem som dolde sig bakom öknamnet har framlagts, men mördarens identitet har aldrig fastslagits. Patricia Cornwell har forskat i fallet och lägger i den här boken fram sin teori, att det var en konstnär vid namn Walter Sickert som var mördaren. Huruvida det stämmer eller inte lär vi väl aldrig få veta, men det är hur som helst en intressant och spännande bok.

Extra:
Har du läst böckerna om mordet på Catrine da Costa? (Se titlar i inlägget Kända brott och brottslingar) Mordet inträffade i Sverige 1984, Catrine var en ung, prostituerad kvinna som återfanns styckad. Det finns en teori om att Catrine bara var en av många som mördats av någon som kopierade Jack the Rippers mord. Till saken hör att flera (alla?) av Jack Uppskärarens offer var just prostituerade kvinnor. Man har t.o.m. undersökt fall med försvunna/mördade prostituerade kvinnor i Sverige under den här tiden och funnit att några av dessa har samma eller liknande, försvenskade namn som Jack the Rippers offer!

Läsdagbok

image11


"Att läsa är som att resa. Varje bok är en resa, en resa genom berättelsen, en resa med personerna i boken, en resa bland idéer och fakta, en resa genom författarens tankevärld. Och varje bok vi läser bidrar till vår egen färd genom livet och genom de många världar som böckerna öppnar för oss. Men den som läser gör inte bara en resa, den utforskar ett otal nya världar. Varje läsare är en upptäcktsresande."


Att föra läsdagbok är en ovärderlig hjälp för minnet. Modellen på bilden ovan finns till salu på t.ex. CDON (19:-) och är på 80 sidor. Där kan du fylla i författare, titel, datum och några rader om vad du tyckte om boken. Boken är liten och smidig och kan lätt tas med i handväskan eller fickan, perfekt när du ska till biblioteket och inte vill riskera att låna en bok du redan läst.

Bokförvaring för trångbodda

 
 
Såhär kan man göra om man är trångbodd - bygga en trappa som samtidigt är en bokhylla! :)
Läs mer här.

Funktionshinder & handikapp

Verklighetsbaserade böcker om funktionshinder och handikapp.
Listan uppdateras efter hand.

* Syskonskap och handikapp - Kristina Norén, Inga Sommarström
Om att ha ett handikappat syskon.
* Älskade barn, särskilda barn - Annika Rehn, Pia Molin
Några familjer berättar om hur det var att få ett barn med funktionshinder.
* Ängel i gråzon - Marie Reinikainen
Författarinnan berättar om sin son som har ADHD
* Min vän Henry - Nuala Gardner
Nuala berättar om sin autistiske son och hans speciella relation till familjens hund Henry
* På hög tomgång genom livet - vår son har ADHD - Anette Karlsson
Vi får följa Anton från hans födelse och fram till att han är ca 6 år.
* Ensam på insidan - Ann-Marie Alwin
Barn och unga berättar om hur det är att vara syskon till någon med ADHD, autism eller annat neuropsykiatriskt funktionshinder.

RSS 2.0